Kulak Burun Boğaz

Kulak Burun Boğaz

KBB kliniğimizde Endovizual sistem ( görüntülü sistem) ile her türlü muayene yapılmakta olup tüm KBB ameliyatları ile endoskopik sinüzit ameliyatları da yapılmaktadır.

Kulak Burun Boğaz Bölüm Detayları

Dış Kulak İltihabı: Dış kulak kanalının tahriş olması ve iltihaplanması halidir.
Belirtiler: Dış kulak kanalının kaşınması, kulak ağrısı, kulakta akıntı olması, kulakta tıkanıklık gibi belirtileri vardır.
Nedenleri: Kirli sularda yüzmek, kulağı kaşımak-karıştırmak, kulak içinde yabancı cisim olması, alerji, kulak yıkanması.Kulak kirini özellikle pamuklu çubuklarla veya küçük nesnelerle temizlemeye çalışmak kulak yolu derisini tahriş edip hasar verebilir. Bu hasarlı dokuya mikroplar kolayca yerleşerek hastalık oluşturur.
Semptomları: Dış kulak kaşıntısı, kulak akıntısı ( sarı, sarı-yeşil iltihaplı veya kötü kokulu), kulak ğrısı, kulakta tıkanıklık.
Muayene ve Testler: Doktorunuz muayene sırasında kulaklarınızın içine bakar. Kulak ve Kulak yolu kızarık ve şiş görünür. Kulak derisi ve döküntülü görülebilir. Dış kulak yoluna dokunmak ve hareket ettirmek ağrıyı arttırır. Dış kulak yolundaki şişlikten dolayı doktorun kulak zarını gözlemlemesi zorlaşabilir. Doktor, dış kulak yolunda ki akıntıdan örnek alarak herhangi bir bakteri veya mantarı tanımlamak için laboratuara gönderebilir.
Tedavi: Tedavinin amacı enfeksiyonu ortadan kaldırmaktır. Tedavide; Antibiyotik içeren kulak damalaları, mantarlar için antimikotikler, ağrı kesiciler ve sistemik antibiyotikler kullanılabilir.
Kirli suda yüzmeyin. Banyodan ve yüzmeden sonra kulaklarınızı nemli bırakmayın. Kulak kanalının nemli olması enfeksiyon riskini artırır.

Akut Orta Kulak iltihabı: Genellikle bir üst solunum yolları infeksiyonunu takiben infeksiyonun orta kulağa ilerlemesi sonucu akut orta kulak infeksiyonu gelişir. Genel hastalık belirtilerinin yanında kulak ağrısı ve işitmede azalma bulunur. Östaki tüpünün tam gelişmemesi sonucu çocuklarda daha sık görülen bu hastalık iyi tedavi edilmezse ilerler ve orta kulakta iltihap birikir. Daha ileri aşamada ise kulak zarı delinerek iltihaplı bir akıntı oluşur. Uygun bir tedaviyle tamamen iyileşebilen bu enfeksiyon iyi tedavi edilmediğinde  veya çok şidetli bir enfeksiyon varlığında kulak zarındaki bu delik kalıcı hale gelebilir. Böylece kronik orta kulak infeksiyonları (kronik otitis media) gelişir.
Kronik Orta Kulak İltihabı: Kulak zarında delinme ve iltihaplı kulak akıntısı ile karakterize enfeksiyonlar yıllar sürebilir ve ilaç tedavilerine direnç gösterirler. İnfeksiyon ilerleyerek orta kulağın tamamına, kafa kemiklerine, boyuna, beyine ve yüz siniri gibi önemli sinirlere yayılabilir. Bu durumda yüz felci, menenjit ve beyin apseleri gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Kronik otitlerin  kesin tedavisi cerrahidir. Yapılan ameliyatla iltihaplı bölgeler temizlenir ve kulak zarındaki delik bir yama ile kapatılır.(Timpanoplasti ameliyatı).
Farenjit hastalığı : Farenjit; boğazda frekans adı verilen kısmın iltihabıdır. Farenks, burun ve ağız boşluğunun arka tarafındadır. Burun arkasındaki kısmına nasofarenks adı verilir. Farenjit deyince orofarenksin iltihabı akla gelir. Eğer farenjit yeni oluşmuşsa buna akut farenjit denir. Ancak uzun süredir var ve hastada çok şiddetli olmayan şikayetler ortaya çıkıyorsa kronik farenjit edı verilir.
Sebebi : Akut farenjit genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları nın bir parçası olarak görülür ve sebebi çoğunlukla virüslerdir. Bazen bakterilerde bu hastalığa yol açabilirler. Bazı kimyasal maddelerin veya tahriş edici maddelerin frenkse teması ile akut farenjit gelişebilir. Kronik farenjitte yine virüsler rol oynamasına rağmen genellikle tahriş edici bir faktör vardır. Bunlar arasında en önemlileri sigara içilmesi, alkol kullabnılması, alerji, geniz akıntıs, kuru ve kirli hava, burun tıkanıklığı yapan faktörler, reflü, aşırı sıcak veya soğuk besinler, boğazı temizleme refleksinin aşırı olması, diş ve bademcik iltihapları, geniz eti sayılabilir.
Belirtileri: akut farenjite’te hastanın şikayetleri daha belirgindir. Boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu

Kulak Burun Boğaz Uzman Doktorları

Uzmanlarımızla iletişime geçin