Çocuk

Çocuk

Özel Toplum Cerrahi Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğinde; Çocuklarımız 14 yaşını doldurana kadar onlara koruyucu sağlık hizmetleriyle birlikte, tüm hastalıklarının erken tanı ve tedavisi ile çocuk doktorlarımız Uz. Dr. Latife KARLI DEMİRELLİ / Uz. Dr Kamil Teker yakından ilgilenmektedir.

Toplum Cerrahi Tıp Merkezi Doğumhanesi 24 saat açıktır. Doğan bebeklerimiz çocuk doktorumuz tarafından muayene edilip takibe alınmaktadır.

Doğum sonrası her bebeğe K Vit ve Hepatit B aşısı uygulanmaktadır. Aileye göbek pansumanı öğretilmektedir. Son dönem Sağlık Bakanlığı’nın da önemle üzerinde durduğu işitme testi hakkında aileye bilgi verilmektedir.

Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelerinin önemi ailelere anlatılmakta ve bu konuda teşvik edilmektedir. Fizyolojik sarılıklı bebeklerimizi tedavi etmek için tünel fototrapi aletimiz mevcuttur.

Astım , Bronşit veya larenjit ( krup) atağı geçiren hastalarımıza nebülizatör ile ilaç uygulama ve soğuk buhar uygulaması yapılmaktadır.

Sağlam Çocuk takibi açısından bizde doğan ve dışarıdan getirilen bebeklerin 1 yaşına kadar aylık muayene kontrolleri, aşı takibi ve gelişim takibi çocuk doktorumuz tarafından yapılmaktadır.

Doğuştan kalça çıkığı hastalığının erken tespiti tedavisi için çok önemlidir. Bu hastalığın tespiti için son dönemde rutin olarak kalça ultrasonu yapılmaktadır. 1 ayını doldurun tüm bebeklerimiz çocuk hekimimiz tarafından bu konuda deneyimli olan radyoloji doktorumuza yönlendirilmektedir.

Polikliniğe muayeneye gelen her hastaya düzenli olarak baş çevresi, boy ve kilo ölçümleri yapılarak doktorumuz tarafından gelişmeleri değerlendirilir. Kliniğimizin çocuk polikliniğinde, çocuklarımız 14 yaşını doldurana kadar, onlara koruyucu sağlık hizmetleriyle birlikte, tüm hastalıklarının erken tanı ve tedavisi ile çocuk doktorumuz tarafından yakından ilgilenilmektedir.

Çocuk Bölüm Detayları

Ek besinlere geçiş döneminde dikkat edilmesi gereken ana noktaları şu şekilde özetleyebilirim. Öncelikle bilmemiz gereken en önemli nokta yalnızca anne sütü ile beslenmekte olan ve yeterli tartı alan bir bebek için ek gıdalara başlama dönemi 5. ay sonu olmalıdır. Bu dönemin erkene alınması da geciktirilmesi de alerji, ishal ve enfeksiyonlara yatkınlık gibi istenmeyen durumlarala karşılaşmamıza sebep olabilir. Her yeni başlanan ek gıda bebek açken verilmelidir ve yeni ek gıdanın başlandığı ilk 4-5 günlük sürede yeni bir ek gıda başlanmaması önerilir. Bu süre zarfında yeni başlanan ek gıdanın sebep olabileceği alerji, ishal ve kabızlık gibi durumları tanımış ve hangi besinin sorun yaratacağını belirlemiş oluruz. İlk kez başlayacağınız ek gıda için öğlen öğününü tercih ediniz. Böylece gün içinde gelişebilecek alerji, kabızlık ve ishal gibi sorunları takip edebilecek süreniz olur. Yine ilk başladığınız ek gıdaya günlük 1 tatlı kaşığı ile başlayıp, günlük 1-3 tatlı kaşığı arttırılarak yaklaşık 1 hafta kadar sürede bebeğinizin alabildiği kadar miktara çıkabilirsiniz. Bebeğiniz ilk kez denediği tadan memnun kalmadı ve devam etmeyi reddetti ise ısrarcı olmayın ve 2-3 hafta kadar sonra tekrar denemek üzere o gıdaya ara verin. İlk bir yaşta verilmemesi ya da dikkat edilmesi gereken ek gıdalar inek sütü ve baldır. Ayrıca çilek, kivi, domates, ceviz, balık gibi alerji etkisi yüksek gıdaları verirken de yakın takip önerilir. İlk bir yaşta verilecek gıdalara tuz ve şeker ilavesi önerilmez. İlk 10 ay için baharat ilavesi önerilmez. Yağ ihtiyacı için önerilen bitkisel sıvı yağlardır(ayçiçeği, zeytinyağı). Sebze püresine 1 tatlı kaşığı yağ eklenebilir. Kızartmalar verilmemelidir.

Meyve suyu(elma, havuç, şeftali) herhangi biri tek başına 4-5 gün verilir ve sonrasında yavaş yavaş kıvamı arttırılarak sulu püre haline getirilebilir (ilk 10 gün).

Sonrasında pirinç unu muhallebisi 1 tatlı kaşığı başlanıp günlük arttırılabilir. 1 çay bardağı su ve 1 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak kaynatılır, ocaktan indirildikten sonra içine 3 ölçek formül mama eklenerek sulu kıvamlı muhallebi hazırlanır. (7-10 gün) Sonraki 10 günde sebze püresi başlanabilir. İlk başlanacak sebzeler patates ve havuçtur. Orta boy patates ve havuç soyulur ve iki su bardağı suda iyice haşlanır. Blender veya tel süzgeçten geçirilerek ilk günlerde çorba sonra sulu püre kıvamında verilir. 2-3 günden sonra sırasıyla kaynatılacak kısma kabak, pirinç, taze fasulye, bezelye, enginar eklenebilir. Patlıcan, ıspanak, kereviz gibi sebzeler yüksek fitat içeriğinden dolayı pek tercih edilmez. (7-10 gün ) Sonraki 1 haftalık sürede yoğurt günlük beslenmeye ilave edilir. Evde formül süt kuıllanarak yapacağınız günlük yoğurttan ilk gün 1 tatlı kaşığı ile başlanır ve takip eden günlerde azar azar arttırılarak yaklaşık 1 haftada 1 kaseye çıkılabilir. Yoğurt; 100 mlt hazırlanan devam maması içine ılık iken 1 tatlı kaşığı yoğurt eklenip mayalanmak üzere bırakılır. Sonrasında birkaç saat buzdolabında dinlendirildikten sonra bebeğe verilmeden önce oda ısısında bekletilerek ılıtılır. Bebeğinize

6. Aydan sonra kavatlı vermeye başlayabilirsiniz. Haşlanmış yumurta sarısı, beyaz peynir ve pekmez ile hazırlayacağınız kahvaltı bebeğinizin sağlıklı bir kahvaltı öğünü olacaktır. 7. aydan sonra, çorbalarına kıyma, kırmızı et, tavuk ilavesi yapabilirsiniz. 8. ayında, ev tarhanasından yapılmış çorba, şehriye ve yayla çorbalarına geçiş yapılır. 4-8 AY ARASI BESLENME TABLOSU 08:00- Anne sütü (eğer anne sütü yok ise Milupa Aptamil 2 veya Milumil 2) Ara öğün- Meyve suyu –püresi (evde yapılan meyve suyu veya Milupa Fratapura Meyve Püresi veya Milupa Meyveli Kavanoz Maması ) 12:00- Sebze çorbası(evde yapılan sebze çorbası veya Milupa sebzeli karışık çorba, Kavanoz mamaları veya Milupa Öğünlerim Serisi ‘Sütlü Sebzeli Karışım’ ) Ara Öğün- Anne sütü (eğer anne sütü yok ise Milupa Aptamil 2 veya Miluma 2) 20:00- Sütlü Pirinçli Bebek Muhallebisi( Milupa Sütlü Pirinçli Bebek Muhallebisi veya evde Devam Maması ile yapılan muhallebi) 23:00- Anne sütü (eğer anne sütü yok ise Milupa Aptamil2 veya Milumil 2 )

Çocuk Uzman Doktorları

Uzmanlarımızla iletişime geçin